16.4.11

Melangkaui Had Kemampuan Diri

Melangkaui Had Kemampuan Diri


Melangkaui Had Kemampuan Diri

Posted: 15 Apr 2011 10:51 AM PDT

Bayangkan, seorang rakan anda berkata, "Saya tidak akan pandai menggunakan Microsoft Word dan Excel. Saya terpaksa tulis atas kertas sahaja dengan pen dan pensil."

Atau seorang rakan lain yang berkata, "Mustahil saya boleh belajar bahasa Arab. Saya bukannya pandai sangat."

Ini sesuatu yang pelik misteri kerana sudah beratus juta orang belajar bahasa Arab dan mereka berjaya, dan, maka peratus kegagalan bagi orang yang baru hendak belajar bahasa ini adalah menghampiri sifar. Jika seseorang yang sihat sejahtera memberi cukup masa dan usaha, maka sudah tentu dia akan berjaya.

Kunci bagi masalah sebegini ialah bahagian yang kurang menarik untuk dibincangkan iaitu masa, usaha dan rasa takut. Kita tidak akan dapat belajar sesuatu atau mencipta sesuatu atau menghasilkan sesuatu yang bernilai kecuali kita memberikan diri kita masa, meletakkan satu usaha yang tinggi dan mengatasi rasa takut dalam diri kita. Tiada had semulajadi terhadap kebolehan semulajadi anda untuk buat apa sahaja yang melibatkan kreativiti dan idea. Sesuatu yang bersifat fizikal mungkin ada hadnya.

Sikap sebegini (iaini meletakkan had pada kebolehan diri) boleh mendatangkan masalah. Meletakkan had sebegini boleh menyekat kemajuan diri dan merugikan. Tiada siapa yang berhak dan boleh meletakkan had kebolehan diri ini kecuali diri anda sendiri. Anda perlu berani, rajin dan memberi cukup masa untuk berjaya dalam usaha anda. Mungkin ada yang pernah diajar supaya jangan paksa diri, namun jika seseorang itu mahu berjaya mereka perlu melangkau had diri mengatasi diri mereka yang sebelum ini untuk menjadi orang yang lebih kuat dan berjaya. Seperti kata Saidina Ali karamallahu wajhah: jadikanlah hari ini lebih baik daripada semalam, dan hari esok lebih baik daripada hari ini.

Tidak berusaha secukupnya adalah satu jenayah.

0 comments:

Post a Comment

Untuk booking MAID diatas,

Sila Bank-in RM39 (Bayaran BOOKING) ke akaun "164025848519" Maybank ATAU akaun "7025890979" CIMB (bank lain sila guna Interbank crosstransfer)

ATAU sila transfer $13 melalui kad kredit/PayPal ( emel penerima : sfc.securities@yahoo.com )Kemudian Emailkan maklumat dibawah ke " BursaCourse@gmail.com "

===================Tajuk/Title email di bahagian Subjek Email=================

BOOKING MAID

========================Kandungan/Text email=========================

NAMA MAID : (isikan Nama )

KAWASAN MAID : (untuk kami kenalpasti maid)

Bank dan Cawangan bayaran BOOKING dibuat : (Cth CIMB , cawangan Tumpat Kelantan / secara online)

Masa dan Tarikh bayaran BOOKING dibuat : (Cth 2.15 petang , 10/3/2013)

Nama ANDA :
No.Tel ANDA :
Alamat Emel ANDA :
Alamat Emel ALTERNATIF : (jika ada)
Alamat FB ANDA : (jika ada)

===================================================================*Kami akan menghantar maklumat untuk menghubungi MAID tersebut ke emel anda dalam tempoh 48 jam.Note: Only a member of this blog may post a comment.